Forensische geneeskunde

De forensische geneeskunde is een richting binnen de sociale geneeskunde waarin je te maken hebt met veel verschillende specialismen binnen de geneeskunde.

Forensisch artsen werken in de eerste lijn en houden zich bezig met medisch onderzoek en advisering ten behoeve van politie, Openbaar Ministerie en gemeenten, dit in het kader van handhaving, opsporing en strafrechtspleging.

De forensisch arts levert forensisch medische expertise voor onderzoek en rapportage in zaken als mishandeling, zedenzaken, overlijden, intoxicaties bij overtredingen en misdrijven, sporenverzameling en beoordelingen in misdrijven. In deze gevallen werkt de forensisch arts als adviseur en rapporteur van de politie/ justitie, met de restricties en regels van de ā€œniet- behandelendā€ arts. Ook kunnen er rapportages voor Veilig Thuis worden gemaakt ten behoeve van de veiligheidssetting van het slachtoffer.

Specialisme

Vanwege wettelijke eisen zijn bepaalde handelingen binnen het vakgebied voorbehouden aan geregistreerd Forensisch Artsen (gemeentelijk lijkschouwers). Daarnaast is het vakgebied volop in ontwikkeling en de opleiding tot Forensisch arts ontwikkelt zich daarin mee. Nu is dit een 3-jarige profielopleiding dat bestaat uit diverse mogelijke praktijkstages naast de forensische geneeskunde (denk bijvoorbeeld aan psychiatrie, spoedeisende hulp, verslavingszorg, huisartsenzorg en diverse maatschappelijke stages op het gebied van de geneeskunde, het openbaar ministerie).

Mogelijke praktijkstages

Heb je interesse in het specialisme forensische geneeskunde?

Neem dan ook een kijkje op kiesvoorforensischegeneeskunde voor meer informatie. Ook kun je je opgeven voor de diverse symposia die FARR organiseert en waarin we meer inzicht in het vak van Forensisch Arts willen geven. Kijk hiervoor vooral ook op onze LinkedIn pagina.