Forensische geneeskunde

Het woord forensisch komt van het Latijn forensisch en betekent van of voor het forum.

Het woord stamt uit de Romeinse tijd, disputen werden toen op het forum besproken. Een persoon die beschuldigd werd van een misdrijf en de aanklager verdedigden hun standpunten, degene met de beste argumenten won het dispuut.

 “Van Song Ci tot Samuel Farr, via Sherlock Holmes naar de FARR” een korte geschiedenis van de Forensische Geneeskunde.

Het oudste Forensisch Geneeskunde boek is dat van Song Ci uit 1248: in dit boek wordt het gebruik van geneesmiddelen en insecten om misdaden op te lossen beschreven. Het boek behandelt de bevindingen bij lijkschouw in geval van dood door moord, suïcide, of door een ongeluk. Zo beschrijft Song Ci gedetailleerd het verschil tussen dood door verdrinking (water in de longen) en verwurging (het kraakbeen van de hals gebroken).

In de 16e eeuw bestudeerde Ambroise Pare, een Franse militaire arts,  de veranderingen in de inwendige organen na een gewelddadige dood. In de 18e eeuw nam de Forensische Geneeskunde een enorme vlucht en verschenen er steeds meer boeken. Enkele bekende voorbeelden zijn  “A Treatise on Forensic Medicine and Public Health” door de Franse Forensisch arts Francois Immanuele Fodéré en “De complete beschrijving van de Politie Geneeskunde” door de Duitse Forensisch Expert Johann Peter Frank.

Een speciale vermelding in de opsomming van deze forensische geleerden behoeft dr. Samuel Farr. Dr. Farr is geboren in Taunton in Summerset in Engeland en was een protestant. Hij studeerde in 1741 af aan de Universiteit van Leiden. De oudste Universiteit van Nederland. Onder de boeken die hij schreef bevinden zich een boek  over de Forensische Geneeskunde dat heet: “Elementen van Medische Jurisprudentie” London 1788. Bij FARR op kantoor is een origineel exemplaar van dit boek aanwezig.

De beroemdste Forensisch Geneeskundige is natuurlijk John Watson zoals hij beschreven is door Arthur Conan Doyle in de wereldberoemde vertellingen over Sherlock Holmes.

Via John Watson en Samuel Farr is het slechts een kleine stap naar de Rotterdamse FARR  “de Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond”. De FARR staat in Nederland bekend om de hoogwaardige forensische zorg die zij leveren in de politie eenheid Rotterdam en voor specialistische onderzoeken ook in eenheid Den Haag (samen de gehele provincie Zuid Holland).